20. 5. 2024   |   svátek má Zbyšek
 

Velikonoční mazanec

Název Množství a jednotka
polohrubá mouka 500 g
moučkový cukr 150 g
máslo 150 g
žloutek 3 ks
mléko 250 ml
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: staročeská
Příprava: 02 h.
Vaření: 40 min.
Mamut :-)



Postup

Všechny přísady si vytáhneme alespoň hodinu předem, aby měly pokojovou teplotu.

Připravíme si kvásek z 3 lžic mléka, lžičky krupicového cukru a rozdrobeného droždí. Přikryjeme a dáme na teplé místo vzejít.

Rozinky namočíme do lžíce rumu. Spaříme mandle a oloupeme, nakrájíme na tenké plátky.

V míse prosejeme polohrubou mouku, přidáme cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru z jednoho citrónu, zarovnanou lžičku soli a namočené rozinky i s rumem. Do sypké směsi přidáme vykynuté droždí, žloutky, zbytek mléka a rozpuštěné máslo. Zaděláme vařečkou a hněteme tak dlouho, až se těsto nelepí na stěny mísy. Do těsta zapracujeme ořechy, případně část mandlí a dáme na teplé místo pod utěrkou kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, vytvarujeme mazance a na plechu vyloženém pečícím papírem necháme kynout ještě asi půl hodiny. Potřeme vejcem, nahoře uděláme nožem dva zářezy, aby mazanec nepopraskal, posypeme mandlovými plátky a v předehřáté troubě pečeme nejprve prudčeji (200°) asi deset minut, pak snížíme na 160° a dopečeme dozlatova.


Další fotografie
 


RECEPTY

Pekařská polévka

Postup: Uvaříme si hovězí polévku nebo vývar z kostí. V misce utřeme máslo s vejcem,... zobrazit recept

RECEPTY

Kachní prsa na zázvoru s wok zeleninou

Postup: Kachní prsa omyjeme, osušíme a nařízneme kůži několikrát do kříže tak, abychom... zobrazit recept

RECEPTY

Sekaná s mozzarellou

Postup: Do deci mléka namočíme nakrájený rohlík.Do mísy dáme mleté maso, vejce,... zobrazit recept

RECEPTY

Tvarohové knedlíky nejlepší

Postup: Tvaroh smícháme v míse s vajíčky a špetkou soli, přidáme krupici, strouhanku,... zobrazit recept

RECEPTY

Palačinky

Postup: Ingredience na palačinky smícháme do hladka, nejlépe šlehačem. Na teflonovou... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Máta

Máta peprná patří mezi nejpoužívanější rostliny. Latinsky se označuje jako Mentha piperita či Mentha × piperita. Běžně se můžete setkat i s mnoha lidovými názvy, které znějí pepřová máta, balšám, větrová bylina, větrové... zobrazit článek

RESTAURACE

Hotel Singer

Stylová restaurace Hotelu SingerO hosty pečuje tým zkušených profesionálů,...